Producenci

Mąka z cieciorki 1 kg. - Targroch

  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 11,00 zł 11.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: TARGROCH
Kod produktu: 5903229002945

Opis

MĄKA Z CIECIORKI

Besan - niezastąpiony składnik kuchni indyjskiej oraz ważny element diety roślinnej i bezglutenowej. Chociaż nie jest jeszcze tak popularny jak mąka pszenna, to cieszy się uznaniem wśród miłośników nowych smaków, zdrowego odżywiania i eksperymentów kulinarnych. Co warto o nim wiedzieć?

Besan, czyli...

… mąka z cieciorki. Powstaje przez zmielenie suchych lub mokrych (a wręcz sfermentowanych) ziaren ciecierzycy. Proces fermentacji, choć brzmi odrobinę odstraszająco, jest bardzo pożyteczny, gdyż wpływa na lepszą przyswajalność białka. Tak naprawdę besan ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi mąkami, powstającymi z przemiału zbóż. Jako produkt z rośliny strączkowej dostarcza ponadprzeciętną ilość białka, żelaza, potasu i magnezu. Ma szerokie zastosowanie, odbiegające jednak od jej odpowiednika z pszenicy. Samodzielnie nie nadaje się do przygotowania tradycyjnych, polskich wypieków, lecz doskonale sprawdza się jako składnik panierek, sosów i kotletów lub baza wegańskiej frittaty.

Smak orientu

W krajach basenu Morza Śródziemnego desan jest nieodłącznym elementem pieczywa, kofty, słodyczy i wszelkiego rodzaju przekąsek. Przygotowuje się z niego khandvi - tradycyjne przekąski w postaci ruloników, kadhi - gęsty, pikantny sos na ciepło, pakorę - warzywa w cieście, a także deser ladhoo, z prażonej na maśle mąki z ciecierzycy z bakaliami. Co ciekawe, delikatnie orzechowy besan - choć powstaje z cieciorki - zupełnie nie przypomina smaku jej ugotowanych ziaren.

 

Kraj pochodzenia: Kanada.

Masa netto: 1kg.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl